Често задавани въпроси

Голямо облекчение е и да знаете отговорите на често задаваните въпроси.

Предпазване от настинка и грип

 • Какво представлява грипът (инфлуенца)?

  Вирусът на инфлуенца, обикновено наричан грип, представлява заразна респираторна инфекция. За разлика от обикновената настинка, грипът причинява тежки заболявания и животозастрашаващи усложнения при много хора.

  Симптомите включват висока температура, главоболие, крайна умора, суха кашлица, възпалено гърло, хрема, запушен нос и мускулни болки. Децата могат да проявят допълнителни стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и диария, които не се срещат често при възрастните.

  CDC, "Seasonal Influenza Q&A", http://www.cdc.gov/flu/about/qa/disease.htm, 8/13

 • Как се разпространяват настинката и грипът?

  Настинката и грипът се разпространяват главно чрез кашлица и кихане, при които по въздуха се пренасят капчици на разстояние от 1-2 метра. Тези капчици могат да попаднат в устата, носа или очите на хората наблизо. Алтернативно, вирусите могат да се разпространят, когато някой докосне тези капчици и след това докосне устата или носа си.

  Повечето здрави възрастни могат да заразят другите още от първия ден преди появата на симптомите, както и от 5 до 7 дни след заболяването. Това означава, че можете да заразите другите с грип още преди да разберете, че сте болни, както и докато сте болни.

  CDC, "How Flu Spreads", http://www.cdc.gov/flu/about/disease/spread.hTM, 8/13

 • Колко често се срещат заболяванията от грип?

  Средно възрастните страдат от две до три простуди годишно. Бебетата и децата, чиято имунна система не е напълно развита прекарват до 10 простуди годишно. Вероятността възрастните, които имат пряк контакт с деца, да боледуват по-често е по-голяма. 

  1. Eccles R. Lancet Infect Dis 2005;5:718–25.
  2. Уебсайт на WebMD. Достъпно на:
  www.webmd.com/cold-and-flu/common_cold_overview. Последно обновяване: януари 2017 г.
  3. Eccles, R et al. Open J Resp Dis 2014;4:73–82
   

 • Мога ли да се разболея от един и същи вид настинка или грип два пъти?

  Тъй като вирусите, които причиняват настинка или грип се изменят, можете да се разболеете повече от един път и да ги разпространите сред вашите приятели, семейство или колеги. Обратно, можете да се разболеете от същата настинка или грип 1 или 2 седмици по-късно.

  Защо? Това е така, защото първичният вирус е слабо модифициран, а имунитетът, който тялото ви е изградил срещу последната вирусна инфекция, вече не е ефективен срещу новия щам.

  RI.gov, "Health Outlines Myths and Facts About Flu and Flu Shots", http://www.ri.gov/press/view/18359, 8/13

 • Кога е сезонът на настинките и грипа?

  Сезонът на настинките и грипа е всяка година през есента и зимата, като обикновено се отбелязва повишаване на заболяванията през януари и февруари.

  CDC, "Cold Verses Flu", http://www.cdc.gov/flu/about/qa/coldflu.hTM, 8/13

 • Ако имам настинка или грип, какво мога да направя, за да не разпространя вируса?

  Ако имате настинка или грип, най-добре е винаги, когато е възможно, да си останете вкъщи. Покрийте устата и носа си или прикрийте главата си в сгънката на лакътя, когато кашляте или кихате, ако не разполагате с кърпичка. Също така от полза е и редовното почистване на повърхностите, телефоните, дръжките и клавиатурата с дезинфекциращи средства на базата на алкохол. Освен това трябва редовно да си миете ръцете.

  Помолете тези, които се грижат за вас, да направят същото. Ако нямате достъп до вода, използвайте гел за ръце на базата на алкохол и незабавно изхвърлете всички използвани кърпички.

  CDC, "How Flu Spreads", http://www.cdc.gov/flu/about/disease/spread.hTM, 8/13

  CDC, "The Flu: A Guide For Parents", http://www.cdc.gov/flu/pdf/freeresources/updated/fluguideforparents_trifold.pdf, 8/13

 • Кой трябва да си поставя противогрипна ваксина?

  Всички лица на възраст над 6 месеца трябва да се ваксинират ежегодно; това важи особено за хора, които:

  • са на възраст 50 години и повече
  • имат хронични белодробни заболявания, включително астма, сърдечносъдови нарушения, с изключение на хипертония, бъбречни, чернодробни, неврологични хематологични или метаболитни нарушения (в това число и захарен диабет)
  • са имуносупресирани
  • са бременни или плануват бременност по време на грипния сезон 
  • или имат контакт в дома си или се грижат за деца на възраст под 5 години и възрастни на възраст 50 и повече години.
 • Има ли ваксина против настинка?

  Не. Често срещана е грешката, че хората смятат противогрипната ваксина за ваксина против настинка. Няма ваксина за настинки, защото те се причиняват от изключително голям брой вируси. И тъй като те могат да мутират, всяка ваксина най-вероятно ще бъде вече неефективна, докато бъде разпространена сред населението.

 • Противогрипната ваксина и кога трябва да се направи?

  Най-добре е ваксината да се постави през октомври или ноември, но ваксинациите срещу грип ще имат ефект дори и ако са направени през декември или по-късно.

Лечение на симптомите на настинка и грип

 • Как да разбера дали имам грип?

  Необходим е медицински преглед, за да разберете дали сте развили усложнения, свързани с настинка или грип. Трябва да се прегледате възможно най-скоро след появата на симптомите – обикновено в рамките на 4-5 дни.

  Ако развиете грипоподобни симптоми, особено ако имате висок риск от усложнения, свързани с грипа, трябва да се консултирате с вашия личен лекар.

  CDC, “Flu Symptoms & Severity”, http://www.cdc.gov/flu/about/disease/symptoms.htm, 8/13

  CDC, “Rapid Diagnostic Testing for Influenza: Information for Clinical Laboratory Directors”, http://www.cdc.gov/flu/professionals/diagnosis/rapidlab.htm, 8/13

  CDC, “What You Should Know About Flu Antiviral Drugs”, http://www.cdc.gov/flu/antivirals/whatyoushould.htm, 8/13

  CDC, “Symptom Relief”, http://www.cdc.gov/getsmart/antibiotic-use/symptom-relief.html, 813

 • Как да лекувам симптомите на настинка или грип?

  За лечение на настинка или грип е добре да пиете много течности. Не забравяйте да избягвате напитки като кафе, чай и кола, тъй като те съдържат кофеин, който може да доведе до обезводняване.

  Освен това вашето тяло се нуждае и от енергия, за да се пребори с инфекцията. Ако сте загубили апетит, опитайте се да се храните с обикновени храни като бял ориз или супа.  

  Лекарствата за комплексно лечение на симптомите на настинка и грип, като продуктите Терафлу, съдържат комбинация от активни съставки за облекчаване на симптомите. Облекчението на симптомите зависи от използвания продукт.

   

  Mayo Clinic, “Diseases and Conditions”, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/phlegm/FAQ-20058015, 8/13

  CDC, “How Flu Spreads”, http://www.cdc.gov/flu/about/disease/spread.htm, 8/13

  CDC, “The Flu: Caring for Someone Sick at Home”, http://www.cdc.gov/flu/homecare/index.htm, 8/13

 • Как да лекувам симптомите на запушен нос и запушени синуси?

  При запушен нос и запушени синуси се използват деконгестанти като фенилефрин и псевдоефедрин, които водят до временно облекчаване на запушването на носа, причинено от алергии, настинка или грип. Спрейовете за нос с физиологичен разтвор и овлажнителите също могат да помогнат за облекчаване на дишането.

 • Как да лекувам симптомите на висока температура и възпалено гърло?

  При висока температура и възпалено гърло се използват болкоуспокояващи средства като парацетамол за понижаване на температурата и облекчаване на лека до умерена болка.

   

 • Как да лекувам симптомите на кашлица?

  При кашлица се използват противокашлични лекарства като декстрометорфан и дифенхидрамин за облекчаване на кашлицата, причинена от настинки и грип.

 • Трябва ли да вземам антибиотици за лечение на настинка или грип?

  Тъй като антибиотиците убиват бактериите, а настинката и грипът се причиняват от вируси, при нормални обстоятелства не трябва да приемате антибиотици за лечение на настинка или грип. Ако развиете симптоми, които обикновено не се свързват с настинка или грип, трябва да се обърнете се към вашия личен лекар.

  Вашият лекар може да ви предпише антибиотичен курс за лечение на евентуални бактериални инфекции в ушите, синусите, гърлото или гърдите, които може да са свързани с настинката или грипа.

  CDC, “Preventing the Flu: Good Health Habits Can Help Stop Germs”, http://www.cdc.gov/flu/protect/habits.htm, 8/13

 • Кога мога да очаквам да усетя облекчение на симптомите на настинка и грип?

  Когато става въпрос за настинка, повечето хора се възстановяват в рамките на няколко дни, без да се нуждаят от медицинска помощ. Когато става въпрос за грип, повечето хора се възстановяват в рамките на седмица, без да се нуждаят от медицинска помощ. Отговорът е различен за различните хора.

  Лекарствените продукти Терафлу за настинка и грип спомагат за облекчаване на симптомите, но не лекуват или съкращават продължителността на заболяването от настинка или грип. Свържете се с вашия личен лекар, ако симптомите се влошат или не забележите подобрение след 3 дни прием на Терафлу Макс или 5 дни прием на Терафлу Усилена формула.

  CDC, “The Flu: A Guide For Parents”, http://www.cdc.gov/flu/pdf/freeresources/updated/fluguideforparents_trifold.pdf, 8/13

 • Имам настинка или грип, колко време ще бъда преносител на вируса?

  Ако сте се разболяли от грип, вие можете да заразите хората около вас от 1 до 2 дни преди проявата на симптомите и в продължение на 5 до 7 дни след като се разболеете. Това означава, че можете да заразите другите с грип още преди да разберете, че сте болни, както и докато сте болни.

  Що се отнася до настинката, най-опасни за околните сте през първите 2 или 3 дни. Настинката обикновено вече не е заразна след първата седмица.

  MedlinePlus, “Common Cold”, http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/commoncold.html#cat1, 8/13

  CDC, “How Flu Spreads”, http://www.cdc.gov/flu/about/disease/spread.htm, 8/13

  CDC, “Preventing the Flu: Good Health Habits Can Help Stop Germs”, http://www.cdc.gov/flu/protect/habits.htm

  CDC, “The flu. Caring for someone sick at home”, http://www.cdc.gov/flu/pdf/freeresources/updated/influenza_flu_homecare_guide.pdf, 8/13

 • Може ли грипът да доведе до сериозни усложнения?

  Някои от усложненията вследствие на грипа включват бактериална пневмония
  и обезводняване.

  Високорисковите пациенти включват бебета и малки деца, възрастни над 65-годишна възраст и хора на всякаква възраст с определени заболявания, като например хронични сърдечни, белодробни, бъбречни, чернодробни, кръвни или метаболитни заболявания (като диабет) или хора с понижена имунна система, както и бременни жени.

За продуктите Терафлу

 • Какви симптоми облекчават продуктите Терафлу?

  Продуктите Терафлу могат да помогнат за облекчаване на най-досадните симптоми на настинка и грип, включително запушен нос, главоболие, болки в тялото, повишена температура и запушени синуси. Някои продукти също така облекчават хрема, кихане и кашлица.

 • Ако пропусна доза, мога ли да взема допълнителна доза Терафлу?

  Ако симптомите продължават, трябва да вземете следващата доза според указанията. Никога не вземайте 2 дози наведнъж.

  Могат да настъпят тежки чернодробни увреждания, ако вземете:

  • повече от 4000 mg парацетамол в рамките на 24 часа
  • с други лекарства, съдържащи парацетамол
 • Мога ли да пия алкохол, докато вземам Терафлу?

  Не препоръчваме да пиете алкохол, докато приемате каквото и да е лекарство.

  Моля, прочетете листовката и информацията върху опаковката на продукта и се консултирайте с вашия личен лекар по въпросите относно консумацията на алкохол по време на лечението.

  Не употребявайте алкохол, когато използвате продуктите Theraflu.

 • Мога ли да приемам Терафлу докато съм бременна или кърмя?

  Не приемайте това лекарство, ако сте бременна или кърмите.

   

 • Взех по-голяма от препоръчителната доза Терафлу. Какво трябва да направя?

  Ако подозирате, че сте взели повече от нормална доза Терафлу, незабавно потърсете лекарска помощ или се свържете с Център по токсикология.

  Бързата медицинска помощ е от решаващо значение както за възрастни, така и за деца, дори ако не се проявяват никакви признаци и симптоми.

  Приемът на по-голяма от препоръчаната доза може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително увреждане на черния дроб.

 • Каква е целта на разнообразието от съставки в различните продукти Терафлу?

  Всяка съставка на продуктите Терафлу има ключова роля за облекчаване на симптомите на грип и настинка.

  Например:

  • Парацетамолът действа като средство за облекчаване на болката и понижава температурата.
  • Фенирамин малеат е антихистамин, който облекчава сенна хрема и често срещаните симптоми на настинка като кихане, хрема, сърбеж и сълзене на очите.
  • Фенилефринов хидрохлорид е назален деконгестант, който помага за прочистването на синусите чрез намаляване на подуването и ограничаване на производството на секрет.
  • Гвайфенезин е отхрачващо средство, което разгражда секрета и облекчава продуктивната кашлица.
 • Къде мога да намеря продуктите Терафлу?

  Продуктите Терафлу се предлагат в повечето аптеки.

 • Мога ли да използвам продуктите Терафлу след изтичането на срока им на годност?

  Никога не трябва да вземате лекарства след изтичане на срока на годност, отбелязан върху опаковката им. Всички продукти с изтекъл срок трябва да бъдат унищожени по подходящ начин.